ISTAC-TRAC Ortak Konferansı: Türkiye ve İran Tahkim Hukukçuları İstanbul’da Buluştu

İstanbul Tahkim Merkezi ile Tahran Bölgesel Tahkim Merkezi’nin (TRAC) üçüncü ortak konferansı, 1 Şubat günü İstanbul’da ISTAC’ın ev sahipliğinde düzenlendi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Mertin Feyzioğlu, Fransa önceki adalet Bakanı Dominque Perben ve ISTAC Genel Sekreteri Dr. Candan Yasan Tepetaş’ın açılış konumalarıyla başlayan konferansta, Ürdün eski Adalet Bakanı Aiman Odeh, İran Şehit Beheşti Üniversitesi ve İran Uluslararası Hukuk İşleri Başkanvekili Prof. Dr. M.J. Ghanbari, ISTAC Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ercüment Erdem, ISTAC Divan üyesi Dr. Hamid Gharavi, TRAC Başkanı Dr. Oveis Rezvanian ve ISTAC Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı konuşmacı olarak yer aldılar.

Konferansın açılışında konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, bir konferans için gittiği Tahran’da avukatların neredeyse yarısının Türkçe konuştuğunu görünce yaşadığı şaşkınlığı şöyle anlattı; “Biz İran’a sandığımızdan daha komşuyuz. Ticaret demokrasiyi ve hukuk devletini beraberinde getirir. ISTAC ve TRAC bölgede ticari ilişkileri ve barışı güçlendirecek.” dedi.

İstanbul Tahkim Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı da iki ülke tahkim merkezleri arasındaki işbirliğinin ekonomik ve ticari büyümeyi beraberinde getireceğini söyledi. Akıncı, “Aynı bölgenin tahkim merkezleri olarak, uyuşmazlıklara çözüm arayan tarafları kültürel ve sosyal yönden daha iyi anlama ve ihtiyaçlarına daha çabuk cevap verme avantajımız var. Bu avantaj bölgesel tahkimin geliştirilmesinde cazip bir zemin yaratıyor” mesajını verdi. Tahran Tahkim Merkezi Başkanı Dr. Oveis Rezvanian ise, yenilenen TRAC Kuralları’nın Mart 2018’de yürürlüğe gireceğini ve bölgede daha etkin olmayı hedeflediklerini vurguladı.

ISTAC Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ercüment Erdem de dünya tahkiminde bölgenin konumunu değerlendirdi. Prof. Dr Erdem, Paris-Tahran-İstanbul konferanslar serisi ile başlayan iki tahkim kurumu arasındaki işbirliğinin anlamını şu sözlerle özetledi; TRAC’da iki kere hakemlik yaptım. Biri ABD’nin kısıtlayıcı tedbirlerinin olduğu dönemdi. Bir hakem Tahran’a gitmek istemedi, biz de Paris’e gitmeye karar verdik. Her şey rezerve edilip ayarlandı, ancak Fransa, İranlılara vize vermedi. 2 hafta vize için uğraştık, gereksiz yere zaman kaybettik, masraf yaptık. Oysa biz İran ile aynı bölgedeyiz ve sahip olduğumuz kültürel-sosyal mirası paylaşıp işbirliğini geliştirebiliriz.”

ISTAC Divanı Üyesi Dr. Gharavi ise Türkiye ve İran’ın iki tahkim kurumunun bölgesel anlamda işbirliği potansiyelini karşılıklı olarak kullanabileceklerini vurgulayarak, tahkim kurumlarının bağımsızlığını korumasının önemini açıkladı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bültenimize abone olmak için mail adresinizi giriniz.

Loading