ISTAC’dan Bir İlk Daha; Geleceğin Arabulucuları Yarıştı

ISTAC’IN GELENEKSEL YARIŞMASI, ARABULUCULUK VE TAHKİMİ BULUŞTURAN “MED-ARB” FORMATINDA YARIŞMAYA DÖNÜŞTÜ

 

GENÇ ISTAC TARAFINDAN DÜZENLENEN DÜNYANIN İLK MED-ARB YARIŞMASININ ARABULUCULUK AŞAMASINA TÜRKİYE VE KKTC’DEN FARKLI ÜNİVERSİTELERDEN TAKIMLAR KATILDI. PANDEMİ KOŞULLARINDA ONLİNE PLATFORMDA GERÇEKLEŞEN GELECEĞİN ARABULUCULARI YARIŞMASININ BİRİNCİSİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ TAKIMI OLDU. EN İYİ VEKİL ÖDÜLÜ NİSA SELİN ERDOĞAN’A, EN İYİ MÜZAKERECİ ÖDÜLÜ SENA ŞAHİN VE DEMET DEMİRCİ’YE VERİLDİ. 5. GTAY’DA TAHKİM AŞAMASI İSE TEMMUZ AYINDA GERÇEKLEŞECEK.

 

ISTAC BAŞKANI PROD. DR. ZİYA AKINCI, İKİ AŞAMALI MED-ARB (ARABULUCULUK-TAHKİM) YARIŞMA FORMATI İLE ISTAC’IN DÜNYADA BİR İLKE İMZA ATTIĞINI VURGULADI. AKINCI, “GENÇ HUKUKÇULARIMIZI ALTERNATİF UYUŞMAZLIK ÇÖZÜM YOLLARI OLARAK GEREK ARABULUCULUK GEREKSE TAHKİM ALANINDA KARİYER FIRSATLARI BEKLİYOR” MESAJINI VERDİ.

 

İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC) üniversiteli genç hukukçuları bu yıl da pandemi koşullarında online platformda kurgusal dava yarışmasında buluşturuyor. Genç ISTAC platformu tarafından organize edilen Geleceğin Tahkim Avukatı Yarışması (GTAY) bu yıl ilk kez “Med-Arb” formatında arabuluculuğu da kapsamına aldı ve 10-11 Nisan hafta sonunda yarışmanın arabuluculuk aşaması gerçekleşti. Tahkim yarışması öncesinde, geleceğin arabulucu hukukçularının yarıştığı iki günlük maratonda birinciliği Ankara Üniversitesi, ikinciliği Necmettin Erbakan Üniversitesi, üçüncülüğü İstanbul Üniversitesi takımları kazandı.

 

Pandemi koşullarında bu yıl da online platformda organize edilen 5. Geleceğin Tahkim Avukatı Yarışması’nda ISTAC yine bir ilke imza attı; Dünyada arabuluculuk ve tahkimi “Med-Arb” formatında aynı platformda buluşturan ilk kurgusal arabuluculuk-tahkim yarışması düzenlendi. Bu yıl önce arabuluculuk sonra tahkim olmak üzere iki aşamalı kurgulanan yarışma maratonun açılışı da online platformda gerçekleşti. İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı, açılış konuşmasında geleceğin tahkim hukukçularına şu mesajları verdi;

 

“İki aşamalı yarışmamızla hep beraber dünyada bir ilke tanık oluyoruz. ISTAC esasında bir tahkim merkezi ama, kuruluş kanununa baktığımızda hem tahkim hem arabuluculuk kurumu… Tahkim merkezi olarak ISTAC Türkiye’ye pek çok hukuki kavramı getirdi, Acil Durum Hakemi, Seri Tahkim, Online Duruşma Modeli gibi Türk hukuk sistemine çok ciddi katkıları oldu. Aynı şekilde ISTAC dünyada med-arb’ı yani arabuluculuk ve tahkimi mezceden, böyle bir çözüm yolunu düzenleyen ilk tahkim kurumu oldu. Yine bunu takiben bugün arabuluculuk ve tahkim sistemlerini aynı farazi olayda birleştirerek yarışma düzenleyen ilk merkez olduk. Arabuluculuk Türkiye’de oldukça yaygınlaştı, bugün ticari davalarda zorunlu arabuluculuk söz konusu… Dolayısıyla arabuluculuğun sayısal olarak önemli bir noktaya gelmesi hepimizi sevindiriyor. Bu sebeple Genç ISTAC yarışmasının, geleceğin arabulucuları ve geleceğin tahkim uzmanları için son derece önemli bir pratik platformu yarattığını düşünüyorum. Genç hukukçularımızı alternatif uyuşmazlık çözüm yolları olarak gerek arabuluculuk gerekse tahkim alanında kariyer fırsatları bekliyor. Genç ISTAC, İstanbul Tahkim Merkezi’nin en büyük zenginliği ve bu potansiyel Türkiye’de tahkim ve arabuluculuğun geleceğinin fevkalade parlak olduğunu müjdeliyor.”

 

ISTAC Genel Sekreteri Av. Yasin Ekmen ise, Geleceğin Tahkim Avukatı Yarışması’nı ISTAC’ın gençlere yönelik festivali olarak gördüklerini hatırlatırken şunları söyledi;

 

“Nasıl dünyada med-arb uygulamasının kurallarını ilk defa İstanbul Tahkim Merkezi hazırlayıp dünyaya ilan ettiyse, yine ISTAC olarak dünyada ilk ve tek farazi med-arb yarışmasını gerçekleştiriyoruz. ISTAC olarak bir hedefimiz var; ülkemizde tahkim uygulamasını med-arb kapsamında yaygınlaştırmak. Bu hedef doğrultusunda, şu ana kadar 1500’e yakın avukata tahkim ve tahkimde taraf vekilliği eğitimi verdik. Yine ISTAC’ın arabuluculuk merkezleriyle Med-Arb İş Birliği Projesi kapsamında yaklaşık 600 uzman arabulucuya hakemlik eğitimi verdik. Festival havasında gerçekleştirdiğimiz yarışmamız da bu çalışmaların bir parçası ve üniversiteli genç hukukçulara henüz öğrencilik aşamasında kurgusal ortamda pratik yapma zemini sağlıyor. Yarışmacılarımız şanslılar, zira öğrencilik döneminde böylesi bir organizasyonda tecrübeli arabulucularla ve tahkim uzmanlarıyla birlikte yer alıyorlar. İnanıyorum ki, bu yarışma süreci meslek hayatlarına çok şey katacak.”

 

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden üniversitelerin hukuk fakültelerinden takımların katıldığı 5. Geleceğin Tahkim Avukatı Yarışması Arabuluculuk Aşaması’nda ilk üçe giren Ankara Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi takımlarına para ödülü verildi. En İyi Vekil (Avukat) ödülü Marmara Üniversitesi ekibinden Nisa Selin Erdoğan’a, En İyi Müzakereci ödülü Marmara Üniversitesi’nden Sena Şahin ve Yakın Doğu Üniversitesi’nden Demet Demirci’ye verilirken, 3 başarılı isim ISTAC’da bir ay staj hakkı kazandı. En İyi Arabuluculuk Başvuru Dilekçesi ödülünü alan Ankara Üniversitesi ekibine ise tahkim kitap seti hediye edildi.

 

Genç ISTAC – GTAY Komisyonu Başkanı İdil Elvin Çavuş’un açıklamalarına göre, bu yılki iki aşamalı yarışma sürecinin temelini oluşturan olay metni Hergüner Bilgen Özeke Avukatlık Ortaklığı tarafından hazırlandı. Arabuluculuk yarışmasının finalinde arabulucu avukatlar Çağlayan Orhaner Dündar, Dilek Yumrutaş ve Alper Bulur görev aldı. 5. GTAY’da ilk aşama sonuçlanırken, üniversite takımları şimdi temmuz ayındaki tahkim yarışma maratonuna hazırlanıyor. Genç ISTAC platformu GTAY Komisyonu üyeleri İdil Elvin Çavuş, Zeynep Ülkü Kahveci, Aykut Ceylan, Onat Kaan Güzelce, Zeren Liman ve ISTAC ekibinin katkılarıyla organize edilen 5. Geleceğin Tahkim Avukatı Yarışması’nın tahkim aşaması 8-11 Temmuz’da gerçekleşecek.

 

Bültenimize abone olmak için mail adresinizi giriniz.

Loading