İstanbul Tahkim Merkezi ile İstanbul Barosu tarafından düzenlenen panelde avukatların vekalet sözleşmesi uyuşmazlıkları masaya yatırıldı. Çözüm yolu olarak ISTAC Tahkimi değerlendirildi.
İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC) ve İstanbul Barosu Tahkim Hukuk Merkezi iş birliğiyle “Avukatlık Ücret Sözleşmelerinden Doğan Uyuşmazlıkların Tahkimde Çözümü” konulu panel düzenlendi. Çevrim içi platformda gerçekleşen panelde, avukatlık sözleşmeleriyle ilgili uyuşmazlıkların ISTAC Tahkimi ile çözümlenebileceği vurgulandı. ISTAC Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı, avukatların vekalet sözleşmeleriyle ilgili uyuşmazlıklarının çözümünde seri tahkimin avantajlarına dikkat çekti.
Avukatlık mesleğinin önemli bir sorununu ve alternatif çözüm yolu olarak tahkimi gündeme taşıyan panel ISTAC Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı, İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu ve ISTAC Yönetim Kurulu Üyesi Av. Bülent Şarlan’ın açılış konuşmalarıyla başladı. ISTAC Genel Sekreteri Av. Yasin Ekmen moderatörlüğünde gerçekleşen panelde “Vekalet Uyuşmazlıklarının Çözümünde ISTAC” konulu sunum yapan ISTAC Başkanı Akıncı, konuşmasında şu mesajları verdi:
“ISTAC’da çok kısa süre içerisinde özellikle dava sayısı açısından ve dava konusu uyuşmazlıkların miktarı açısından çok önemli artışlara ulaştık. Hukuk hayatımızın bir parçası oldu İstanbul Tahkim Merkezi. Artık ISTAC iş dünyasının ve meslektaşlarımızın ticari uyuşmazlıklarında faydalandığı önemli bir kurum haline geldi. Acaba meslektaşlarımızın haklarını elde etmekte ne yapıyoruz dersek, bilhassa avukatlık ücret sözleşmelerinden doğan haklarını almaları konusunda merkezimiz çok önemli fırsatlar sunuyor. ISTAC sizin de merkeziniz, avukatların merkezi… Bu noktada kilit soru şu: Acaba avukatlık ücret sözleşmelerinden kaynaklanan uyuşmazlıklar tahkime elverişli mi? Tamamen tahkime elverişli… Dolayısıyla avukatlık ücret sözleşmelerine ISTAC tahkim şartı konulabilir. Yani avukatın hizmet verdiği dava hangi konuda olursa olsun, sözleşmeye tahkim şartı koyabilir, bu sözleşmeden kaynaklanan uyuşmazlık tahkime elverişli olacaktır. Bildiğiniz gibi son derece yavaş bir yargı sistemimiz var. Oysa ISTAC’da seri tahkimde 3 ay içinde uyuşmazlıklar çözümleniyor. ISTAC’da seri tahkimdeki uyuşmazlıkların yüzde 92’si 3 aydan önce çözümlenmiş durumda… Avukatlar da ISTAC’ın sunduğu bu imkândan yararlanabilir.”
İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu da ISTAC’la örnek olacak bir iş birliği içerisinde olduklarını vurguladı. Durakoğlu şunları söyledi:
“Tahkime baktığımızda hem ücret kolaylıkları hem yeni bir iş alanı olması hem de etkin çalışılabilmesi ve kısa sürede sorunların çözümüne yanıt verebiliyor olması nedeniyle tahkim ile avukatı buluşturmanın, özellikle de sözleşmelere ISTAC şartı konulmasının avukat açısından anlamlı olacağını düşünerek hareket ettik. Bugün avukatlar olarak bizim kendi söküğümüzü dikememek gibi bir sorunumuz var. Avukatlar en az avukatlık hukukunu biliyorlar. Vekalet ücretleri uyuşmazlıklarında karşılaştığımız sorunlar ve uzun yargı süreçleri çok da lehimize olmayan bir tabloyu önümüze koydu, bunu tahkimle aşabiliriz düşüncesindeyim.”
Türkiye Barolar Birliği Temsilcisi olarak ISTAC Yönetim Kurulu Üyeliğini sürdüren Av. Bülent Şarlan ise, meslektaşlarını ISTAC’ın avukatlara sunduğu fırsatlardan yararlanmaya çağırdı. Şarlan “ISTAC’ın herkese objektif bir ortam sağladığı kanaatindeyim. Bunu özellikle uyuşmazlıkların çözümünde çok önemli buluyorum. Meslektaşlarımız her zaman bize ulaşabilirler. Müvekkillerimiz ile aramızdaki uyuşmazlıkları İstanbul Tahkim Merkezi’nde çözüme kavuşturabiliyoruz. Meslektaşlarımızın tüm sözleşmelere ISTAC tahkim hükmünü koymalarını bekliyoruz.” mesajını verdi.
Panelin konuşmacıları arasında yer alan İstanbul Barosu Tahkim Hukuku Merkezi Başkanı Av. İsmail Altay, “Tahkimde Avukata Karşı Tazminat Davası” başlıklı sunumunda, pratik tecrübesiyle hukuki süreçleri ve tahkim alternatifini değerlendirdi. İstanbul Barosu Hukuk Müşaviri Av. Atilla Özen de konuşmasında “Avukatlık Ücretlerinden Kaynaklanan Uyuşmazlıklar” konusunu ele aldı. Özen “Pek çok avukatın ciddi emek kayıpları ile karşı karşıya kaldıklarını görüyoruz. Mevzuattan kaynaklanan sorunlar da var. Dolayısıyla uyuşmazlıkların kısa zamanda tahkimde sonlandırılıyor olması önemli” diye konuştu.